söndag 25 september 2011

J20 - Modo vs. Skellefteå 20110925

Denna match kändes på förhand som ett prestigemöte mellan en ifrågasatt men pånyttfödd plantskola och en av de senaste årens suveräner. Modos juniorverksamhet har varit starkt ifrågasatt där en förr storslagen skog av talanger avverkats och snabbt förvandlats till ett öde kalhygge med några få lysande undantag.

Den interna genomlysningen av verksamheten som gjorts har emellertid fört med sig en ny generation plantor som stått under tillväxt i ungdomslagen. Några av dem har nu nått J20-nivå där Modo i dagens match mönstrade åtta stycken spelare födda -94 eller senare. I Skellefteås laguppställning hittar vi endast tre stycken spelare i samma åldersspann.

Matchen i sig var en mycket sevärd historia med högt tempo och intensivt böljande spel. 16 minuter in i första perioden presenterade sig Modos nyförvärv Sebastian Höglund genom att slå en Frölunda-passning längs med egen blå och friställde där igenom en Skellefteå-spelare som inte gjorde något misstag ensam med Anton Forsberg, 0-1. Någon minut senare var det dags igen och 0-2 innan Janos Hari hann peta in en reducering strax före första periodens slut.

I den andra perioden hade Skellefteå ett litet men tydligt övertag i matchen. Modo stack dock upp emellanåt och hade två puckar i virket bakom tvåfaldige Ivan Hlinka Memorial-deltagarenStefan Steen i SAIK-kassen. Bortalaget å sin sida hade ett par högoktaniga chanser, bland annat en missad öppen kasse från tre meter i PP. Matchen stod här och vägde i väntan på nästa mål, som kändes kunna bli vägledande för matchutgången. Oskar Söderberg, som var en av tre J18-spelare som dubblade idag (Isak Nyström och Gustav Backström de övriga), klev då in i handlingen och satte i periodslutet in en blytung tackling som satte tonen för tredje perioden.

I tredje akten hann den nyspolade isen knappt frysa innan domaren blåst för Modo-mål två gångar, 3-2. Någon minut senare kom en matchavgörande sekvens där Gustav Backström väljer att chansbryta på en diagonalpuck längs med vänsterkanten. Han missar dock, vilket ger öppen gata för duktige Viktor Arvidsson som bryter in och hänger en handledare i undersidan av ribban, ziing! Omedelbar Modo-kontring, där hemmalagets bäste spelare Ludvig Byström, hänger in trissan i bortre krysset, 4-2. Även Edvin Hedberg får näta innan Skellefteå skapar lite konstgjord spänning då man får in 5-3 med ett par minuter kvar på klockan.

Modo håller dock undan till vinst i en match där målvakterna var den stora skillnaden.

ES-spelarna Joel Mustonen och Marcus Sörensen var tämligen osynliga även om den senare nämnde utmärkte sig något genom att få stryk av en tre år yngre Robert Hägg.

Plus i denna match blir det för härligt grinige Ludvig Byström, stabile Anton Forsberg samt mogne Robert Hägg.

Minus utgår till Janos Hari som med en minut kvar tar en mycket onödig boarding i offensiv zon. Även Höglund får minus för sin indianare till viktiga 0-1. Slutligen får SAIK-keepern åka hem och träna på att kontrollera sina returer, som idag orsakade 2-3 mål för hemmalaget.