fredag 30 september 2011

Det här med att matcha in juniorer

Modo har under de senaste åren haft förtvivlat svårt att matcha in juniorer ur de egna leden in i A-laget. Victor Hedman är där egentligen det enda lysande undantaget. Namn som Andreas Molinder, Niklas Svedberg, Oscar Hedman och Tobias Viklund har alla lyckats ta en plats men har sedan aldrig blommat ut och kunnat ta nästa steg i utvecklingen. Istället återfinns nu kvartetten i andra ES-klubbar.

Nuvarande Modo-backen Jens Westin har en liknande utvecklingskurva där han från J20 tagit steget upp och under ett par säsonger legat på bubblan att ta plats i A-lagets backbesättning. I år är hans plats kanske mer ohotad än tidigare, men på många sätt står Jens inför samma vägskäl som hans backkollegor Viklund och Hedman gjort före honom. Should I stay or should I go?

Förlusterna av Molinder, Svedberg, Hedman och Viklund har inte varit någon katastrof om man ser till hockeykunnande, men signalerna är likväl oroväckande. Det är viktigt med kulturbärare i vilken förening som helst, att man fyller på med unga spelare som kan föra klubbens traditioner vidare. I den ångestfyllda generationsväxling som ett Modo med förnekelsebeteende till slut tvingats genomföra har man misslyckats monumentalt på den punkten. Visst, det handlar även om att juniorerna i fråga måste hålla en viss nivå men samtidigt måste man ha "råd" att ge dem möjligheten att göra misstag.

I årets upplaga har man glädjande nog fått plats med ett par juniorer i A-truppen. En svag säsongsinledning gör dock att de senaste årens skitnödighet är tillbaka efter bara en handfull omgångar. Situationen är svår ur flera perspektiv. Med en tunn trupp utan djup och med underpresterande dyra förvärv finns inte mycket marginaler till övers för stjärnbänkningar. Vi har helt enkelt inte råd med det. Vi har knappt ens råd med att skicka ner en motiverad men något bortkommen 17-åring till J20-laget.

Att panikvärva sig ur helvetet har inte heller visat sig som någon särskilt framkomlig väg om vi ska ta föregående säsong som facit. Denna typ av aktioner kan ha en livräddande effekt på kort sikt men skadar på längre sikt en sån som Jens Westin, som offras till förmån för nästa dyra underpresterande obänkbare Messias som anländer till backplats. Det är sådant som gör att Westin byter klubb och vi tappar ännu en spelare från de egna leden.

Nu vet jag inte vilken strategi som är att föredra här, men att åka ur Elitserien är omöjligt dyrt. Det är så dyrt så att det inte finns. Som sportchef krävs det därför en oerhörd karaktär och en god portion mod och kyla att veta när det är dags att trycka på panikknappen och släppa förtroendet och tilliten till den trupp man förfogar över. Jag har inga föreställningar om att man på kansliet trodde sig kunna utmana om någon högre placering i tabellen med nuvarande lag, men att chansa på att man överlever en kvalserie och stå nöjd utan att göra förstärkningar vore samtidigt oförsvarbart.

Det är också i denna vinkelvolt som juniorerna och klubbens långsiktiga tänkande kommer i kläm. Modo har inga som helst marginaler. Vi har inte råd med misstag. Det blir därför intressant att se hur coachingen och spelarrykten kommer att te sig framöver. Vad händer med Hannula? Axelsson och Schremp måste börja producera. Försvarsspelet måste bli stabilare.

1 kommentar:

  1. westin har ju haft samma problem i flera säsonger nu, han håller inte under press, så fort motståndarlaget sätter högforchecking på han slänge han iväg pucken, vilket ofta har resulterat i att dem fått en giftig målchans. Får han däremot tid på sig är han en ok back i elitserien, men han har mycket att jobba på... Tycker att hans klubbteknik har stora brister nä han ska ta upp pucken oftas fipplar han och tappar pucken i en dragning vilket gör att han inte heller hinner släppa iväg pucken på ett bra sätt...

    SvaraRadera