lördag 15 oktober 2011

J18: Modo Hockey vs. Skellefteå AIK 20111015

I dagens tidiga J18-match var det dags för seriefinal när Skellefteå AIK gästade Fjällräven Center. Matchen bjöd på ett synnerligen disciplinerat spel från båda lagen där bortalaget öppnade starkast. Modo hade inledningsvis svårt att få puckarna ur egen zon men vid första periodens slut var matchen helt jämn och ställningen 0-0. I hemmalaget utmärkte sig Simon Engström i första perioden med ett par tre fina tacklingar som hjälpte de röda att komma in i matchen. Även David Gunnarsson höjde moralen då han med utmärkt teknik gick ner och täckte ett par skott från bortalaget.

I andra perioden bröts dödläget omgående då William Silwerfeldt-Öhman släppte en inte helt lyckad retur på ett till synes harmlöst nerlägg, 0-1 schtaan. Modo hade sedan svårt att komma till några riktiga farligheter i den andra perioden där Skellefteå inte heller bjöd på några gratislägen. Halvvägs in i perioden fick man dock ett bra tillfälle när matchens första utvisning skickade en tigerrandig till syndabåset. Inte heller här kunde Modo skapa några egentliga problem för utmärkte Johan Kallio i bortamålet. Cirka tre minuter före andra periodens slut kunde istället Skellefteå öka på till 0-2 vid ett misslyckat Modo-byte som gav bortalaget ett tre mot en läge.

Inledningen av den tredje perioden följde sedan samma mönster som den andra, där Modo inte lyckades lösa Skellefteå och där bortalaget inte stod för några bjudningar att tala om. När sedan Skellefteå fick sin första möjlighet i power play visade man upp en matchavgörande effektivitet som hemmalaget inte kunde matcha och 0-3 på tavlan. Matchen kändes nu mer eller mindre körd och Modo var egentligen aldrig kapabla till någon riktig forcering utan Skellefteå kunde kontrollera händelserna förhållandevis väl och vann rättvist, även om siffrorna var något i överkant.

Detta var en av de mer strukturerade och välspelade J18-matcher jag sett och det syntes tydligt att det var två jämna lag som möttes. Skillnaden idag var dels målvaktsspelet, där Johan Kallio var tät och stark under press medan William Silwerfeldt Öhman hade problem med flera returer och gjorde ett något mer fladdrigt intryck. Den andra faktorn som visade sig avgörande var effektiviteten där Skellefteå gjorde mål i sitt första power play medan Modo hade svårt att få igenom skotten i sitt dito. Här ska bortalagets nummer 45, Emil Wrenman ha beröm, som vid flera tillfällen slängde sig hänsynslöst framför flera Modo-skott och täckte dem förtjänstfullt.

För Modos del kändes avsaknaden av backen Mattias Åhman som något som kunde ha rådat bot på Modos ineffektiva och stela power play.